Voordelen van gebruik van de loopband volgens Sporthond in Conditie – Carmen van de Kamp

De loopband wordt nog door velen gezien als gemakzuchtig en vervanging van verdere beweging. In mijn ogen is daar niks van waar.

Ja de loopband kan misbruikt worden en ingezet worden ter vervanging, maar geldt dat niet voor alle hulpmiddelen dat ze misbruikt kunnen worden?

De voordelen van de loopband

Als eerste en in mijn ogen een van de belangrijkste, de hond leert op eigen poten te staan, de hond leert zijn balans te vinden en te houden.

Tenminste, als het gebruik van de loopband zonder aangelijnd te zijn en zonder “steun” van de hekken is.

  • Meer controle over de snelheid en de duur van de work-out. Een constantere snelheid, geen invloeden van buitenaf door verkeer of bijvoorbeeld terreinhonden.
  • Geen onverwachte ontmoetingen onderweg van bijvoorbeeld van het erf afstormende vreemde honden.
  • Als het in de zomermaanden te warm is, zowel buiten als ook het asfalt als de buiten temperatuur is afgekoeld, kan je indien de loopband op een koelere plek staat prima een cardio training doen.
  • Bij ijs/ijzel/zout op de wegen is het ook een fijn vervangend middel voor een cardio workout ten opzichte van de fiets.

Nadelen van aanlijnen op de loopband:

De hond gaat in de lijn gaan hangen om zo een deel van de balans te vinden om goed te kunnen blijven bewegen op de loopband. Het gevolg hiervan is dat de hond nog meer dan dat hij van nature al doet op de voorhand gaat lopen. Op deze wijze werken met de loopband versterkt dan ook vaak de onbalans in het lichaam van de hond.

Nadelen van gebruik van de zijwanden op de loopband:

De hond heeft fysieke en psychologische steun aan de zijwanden om zijn lichaam zijwaarts in balans te houden en loopt daardoor minder op de eigen poten. Het lichaam is minder in balans.

Kinematische/dynamische voordelen van de loopband:

  • De loopband neemt de achterpoten wat verder mee naar achter, waardoor de range of motion (ROM) iets vergroot wordt tov de ROM die de hond spontaan zou gebruiken. 
  • Om tegen het ‘meegenomen worden’ door de loopband in te gaan, heeft de hond de neiging om de knieën iets actiever te buigen. 
  • Door met helling te werken creëer je meer stuwing vanuit de achterhand en dat bevordert de flexie en extensie (buiging en strekking) van de achterpoten. 
  • Voor een meer structurele belasting (om spiermassa te behouden, hond bezig te houden en meer) biedt de loopband ook een andere demping dan bv een harde ondergrond 
  • En op de loopband kan je ook het looppatroon ook aanpassen door manuele interventie of het gebruik van materiaal. Denk hierbij aan achterwaarts, zijwaarts, gebruik van fitness materiaal bij gebruik van de loopband etc. 

Het aanleerproces

Natuurlijk is het gemakkelijker om de hond in te sluiten en vast te zetten. De band gaat lopen, de hond moet ook lopen.

Maar als volledige workout, als ondersteuning bij een revalidatie, eigenlijk in iedere denkbare situatie anders dan dat je de loopband gebruikt uit gemakzucht en ter vervanging van, is het van belang dat de hond bij de workout zijn lichaam zo optimaal mogelijk gebruikt.

Niet iedere hond is in staat om volledig zonder de support van de zijwanden te werken. Dat kan door diverse redenen komen:

  • Fysiek, in de beginfase van de spieropbouw, bijvoorbeeld als net een revalidatie opgestart wordt, maar ook voor de oudere hond
  • Mentaal, niet iedere hond kan direct vanaf het begin zonder deze steun werken, ook al is het misschien fysiek wel mogelijk. En sommige honden blijven deze mentale steun nodig hebben.

Het belangrijkste is om in het aanleerproces en daarna altijd naar je hond te blijven kijken en je hond correct in te schatten zodat het werken op de loopband leuk blijft.

Verder nooit je hond alleen laten bij het werken op de loopband, ook niet heel even, dat kan gevaarlijke situaties creëren, ook als de hond volledig los op de band werkt.