Lymfedrainage

Bij lymfedrainage wordt door een zachte en zeer subtiele massagetechniek op het lymfesysteem ingewerkt. Het lymfesysteem is van invloed op het herstel en de totale afweer van de hond. Bij deze techniek wordt de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd. Dit zorgt er voor dat afvalstoffen en ziektekiemen het lichaam sneller verlaten.

Daarnaast werkt lymfedrainage in op het zenuwstelsel, vooral het parasympatische deel dat wordt aangesproken in rust en ontspanning en zorgt voor herstel en wederopbouw in het lichaam.

Tijdens de lymfedrainage werk ik in een zeer ontspannen en rustig ritme. Ik houd voortdurend contact met de hond en de afvoergebieden en stroomrichting van het lymfestelsel worden daarbij gerespecteerd zodat er geen verstoring ontstaat. Zo’n verstoring van het lymfestelsel kan namelijk juist klachten veroorzaken.

Ter ondersteuning van de werking vanuit de massage kan ik tijdens de behandeling van je hond ook gebruik maken van essentiële oliën die een nuttige bijdrage kunnen leveren aan het totale proces.

Wanneer lymfedrainage toepassen?

Er zijn diverse indicaties om lymfedrainage toe te passen. Naast fysieke problemen zoals oedeem als gevolg van trauma of operatie, blessures, kneuzingen, littekens of huidaandoeningen is het ook zeer aan te raden om lymfedrainage toe te passen bij bijvoorbeeld een slechte algehele weerstand of bij nerveuze en/of angstige honden.

Wanneer GEEN lymfedrainage?

Ondanks de positieve werking van lymfedrainage is het niet voor iedere hond geschikt. Contra-indicaties zijn aandoeningen als trombose, een algemeen (dus niet t.g.v. trauma of operatie) oedeem, bij kanker, bij drachtige of lacterende honden. Bij een bacteriële infectie met koorts is het af te raden om lymfedrainage in te zetten omdat dit er op zo’n moment juist voor kan zorgen dat de infectie zich verder door het lichaam verspreidt vanwege het activeren van het lymfestelsel.

Daarnaast is voorzichtigheid geboden bij honden met diabetes. Dit mag enkel gebeuren in overleg met de dierenarts omdat door de lymfedrainage een grote kans aanwezig is dat de bloedsuikerspiegel gaat schommelen waardoor onwenselijke of zelfs gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.