Mobiliseren & Stretchen

Wat is het belang van mobiliseren en stretchen?

Het is leuk en afwisselend, maar vooral waardevol om meer te weten te komen over het lichaam van de hond en hoe dat functioneert.

Door te stretchen creëer je meer lenigheid, wat de bewegingsuitslag, de snelheid en de kracht verbetert en beïnvloedt. De hond gaat zich beter voortbewegen, zal efficiënter om kunnen gaan met zijn energie, wat uiteindelijk kan leiden tot betere sportprestaties en het voorkomen van blessures.

Natuurlijk is er door allerlei lichamelijke factoren een grens aan het bereiken van lenigheid. Die grens wordt bepaald door bouw, ligamenten en gewrichtskapsels. De combinatie van spieren, pezen, huid, vet en lenigheid moet dan ook onderhouden worden om te voorkomen dat de bewegingsuitslag weer minder wordt.

Wat wil ik bereiken met het mobiliseren?

Zoals eerder genoemd: het verbeteren van balans, coördinatie en houding. Daarnaast bewustwording en een beter gebruik van het lichaam.
Wanneer kun je ontspanning en mobilisatie nu het beste toepassen?

  • Om te voorkomen dat de spieren en ligamenten verkorten en stijver worden wanneer de hond vanwege blessure of herstel na operatie rust moet houden. Daardoor kan het een geschikt onderdeel van een revalidatieprogramma zijn.
  • Om te kunnen controleren of bepaalde bewegingen door de hond wel gemaakt en/of verdragen kunnen worden.
  • Bij wedstrijden. Als warming up en cooling down, zowel voor een betere bewegingsuitslag en balans, maar ook voor een beter en volledig gebruik van het lichaam door bewustwording. Dit alles draagt bij aan het voorkomen van blessures.