Sportmassage: niet alleen voor de sporthond

De verwarring is snel gemaakt, sportmassage alleen voor de (top)sporthond, maar niets is minder waar.
Juist ook de actieve huishond, jonge hond in de groei, de van een blessure herstellende en zeker ook de oudere hond hebben echt baat bij een sportmassage.

Door de sportmassage wordt de doorbloeding gestimuleerd, de spieren worden actief gemaakt, geprikkeld. Goed voor ontwikkelende spieren, want daardoor blijven ze actief zonder de gewrichten over te belasten en zorgt het voor een juiste groei en ontwikkeling.
Foutjes in de ontwikkeling, zwakkere plekken in de bespiering en ligamenten worden bij een sportmassage van jongs af aan dan ook sneller ontdekt waardoor tijdig ingegrepen kan worden. Daarnaast is het fijn als de hond gewend is aan de massage voor als het ooit nodig zou zijn in de toekomst en geeft het de jonge honden een positieve ervaring op de behandeltafel, dit in tegenstelling vaak tot de behandelingen bijvoorbeeld bij een dierenarts of op momenten dat het nodig is omdat er iets fout zit.

Bij een blessure is juist de gestimuleerde en verbeterde doorbloeding nodig om de blessure goed te laten herstellen en de afvalstoffen die ontstaan bij het herstel af te voeren. Dit bespoedigd het hersteld. Wel is het bij een blessure de noodzaak dat de hond zich ook laat behandelen. Een blessure kan zeer pijnlijk zijn voor de hond en deze kan niet zeggen waar, wat en waarom. Omdat ik weiger met een muilkorf te werken omdat ik van mening ben dat de hond moet ontspannen en mee moet gaan in de behandeling kan dat inhouden dat de hond bijt bij pijn. Jammer, dat kan gebeuren, dan zal ik de behandeling anders in moeten steken. De hond kan daar niks aan doen en ik schrik er ook niet van.
Niet alleen spierblessures profiteren van de sportmassage, ook bijvoorbeeld een situatie waarin de hond tijdelijk niet iedere poot gelijkwaardig kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij herstel na een operatie of een breuk, is het van belang de spieren goed bij te houden. Door een veranderde lichaamshouding kan het lichaam door de houding gaan compenseren, hierdoor worden spiergroepen en gewrichten anders belast dan de bedoeling is. Sportmassage kan deze spieren en gewrichten dan soepel houden zodat de restschade van de overbelasting hopelijk te overzien is.

En als laatste maar zeker niet onbelangrijk, de oudere hond. Hier schrijf ik ook uit eigen ervaring. Deze ervaring is voor mij een van de hoofd redenen geweest om mijn praktijk te starten, doen voor andere honden wat ik ook ontdekt heb wat ik voor mijn eigen honden kon betekenen met de sportmassage.
Mijn oude sport en fok teef is inmiddels 13 jaar oud. Op 2 jarige leeftijd heeft zij haar achterpoot gebroken op een manier dat het zo goed als verbrijzeld was en dat is wonderbaarlijk goed genezen door op de juiste manier in te grijpen.
Helaas was ik 11 jaar geleden nog niet goed op de hoogte van de voordelen van onder andere sportmassage om het herstel te bespoedigen. Of om andere problemen door overbelasting tijdens het herstel die kunnen ontstaan door compensatie te voorkomen. Dit heeft het gevolg gehad dat haar knie aan de andere zijde van de gebroken poot wat artrose gevormd heeft. Geen hele grote problemen, maar toch iets waar zij op den duur en tot een half jaar geleden voor op de pijnstilling van de dierenarts stond. Al ruim 2,5 jaar kreeg zij hier pijnstilling voor, niet optimaal om dit soort medicatie zo lang te geven, maar goed, 10+ en pijn hoeft zeker niet, dan is de keuze voor de optie die op dat moment haar leven het meest prettig maakt. Tot ik kennismaakte met de sportmassage. Ik had de hoop dat het wat toe zou voegen voor haar kwaliteit van leven, maar dat het zo positief uit zou pakken dat had ik niet verwacht.
De dagelijkse pijnstilling is inmiddels al een half jaar gestopt. Daarvoor in de plaats behandel ik haar nu iedere 2 weken, de ene keer een sportmassage aangevuld met essentiële oliën en de andere keer de DogEssentials behandeling.
Volledig pijn vrij, veel vrolijker van karakter. De pillen hebben daar dus wel degelijk invloed op gehad, ze was dan misschien wel pijn vrij maar ook minder vrolijk en actief, wat afgestompt zeg maar.
De sportmassage heeft er bij haar voor gezorgd dat zij nu nog op haar oude dag weer haar eigen energie, zowel qua karakter als fysiek, terug heeft en geniet van het leven.

En, helaas iets wat ik ook al enkele malen voor honden die dicht bij mij stonden heb mogen ervaren, het is ook een fijne toevoeging voor de hond in de laatste fase van zijn leven om de laatste dagen of weken op een ontspannen manier te doorlopen.
Ja bij kanker masseer ik bij voorkeur niet omdat het ook een versnellende werking op het proces kan hebben, maar als het einde eenmaal onomkeerbaar is biedt het voor het totale gestel, zowel fysiek als mentaal, ontspanning die in die fase ook zo hard nodig is.
Alles bij elkaar is de sportmassage dan ook zeker niet enkel een aanvulling voor de (top)sporthond, maar een waardevolle aanvulling voor een hond in iedere fase van het leven.

Ik ben er zelf in elk geval enorm blij mee dat de kennismaking met de sportmassage er voor heeft kunnen zorgen dat mijn jonge honden nu bewuster opgroeien, mijn sportende honden beter in conditie zijn en blijven en dat de oudere garde op een prettigere manier van hun oude dag kan genieten tot op het laatste moment aan toe.