Onze honden en het warme weer

Nog niet gestart met het bedrijf, maar natuurlijk wel al een schare volgers op facebook en via de website. Daarom ook, zij het iets vertraagd pas op de tweede hete dag, een stuk ervaring en advies hoe met de honden om te gaan met deze warmte en waar op te letten.

Warmte, het gevaar, zowel direct als een sluipmoordenaar.

En we hebben de eerste hete dag nu al gehad, maar de komende dagen gaan er niet voor onder doen, het gevaar blijft dan zeker ook.

Uit eigen ervaring kan ik aangeven dat het niet bij alle honden duidelijk te zien is of ze last hebben van de warmte. De honden hoog in (werk) drift zullen er voor kiezen te blijven werken in plaats van tonen dat zij last hebben van de warmte.

Koel alleen de buik en de poten, niet de hele hond.

Mijn verhaal is nu haast 5 jaar geleden, maar staat me als gisteren op het netvlies.

Het eerste weekend van september en net als nu na een koelere periode ineens heel warm. Net dat weekend had ik een belangrijke wedstrijd.
De auto’s mochten netjes in de schaduw staan, bij het hoofdveld was water voorzien. Alleen enkele oefeningen waren op loopafstand en achter elkaar. Daar was geen water voorzien en deze oefeningen waren in de (koelere) ochtenduren.
Achteraf gezien heeft mijn hond in die korte tijd een inwendige hitte opgebouwd die niet meer te koelen was met enkel schaduw en voldoende drinken. Alleen omdat ik toen niet de kennis had die ik nu heb dat de oververhitting niet enkel acuut maar ook door opstapeling kan ontstaan heb ik dit niet direct herkend.
Alle oefeningen in de ochtend bleef de hond gewoon goed werken. Er was voldoende water om te drinken en in de middagpauze hebben we samen in de schaduw gewacht.
Helaas na de eerste oefening na de middagpauze is hij toch ineen gestort. Het lichaam had door alle warmte, inspanning, actie, activiteit, te veel warmte vast gehouden, geen acute oververhitting, maar zeker niet minder ernstig of dodelijk.
Met hulp van omstanders is hij met gewoon kraanwater gekoeld, ik denk wel 50 emmers die er over heen gegaan zijn en uiteindelijk is hij er zonder grote restklachten doorheen gekomen, gelukkig.
Een moment dat je nooit meer los laat, waar je van leert. In dit geval een wijze les zonder zeer ernstige afloop

Dit was mijn ervaring, maar wat te doen als je zelf in deze situatie komt en beter nog, wat te doen om te voorkomen.

Als eerste, als je zelf in de situatie komt, het allerbelangrijkste is koelen. Niet ijskoud, lauw water is beter, maar als er enkel koud water beschikbaar is is dat maar zo.
Koelen bij de hond niet over het hele lijf, in de oksels, liezen, nek, daar heeft de hond de meeste baat bij. Daar lopen grotere bloedvaten die het lichaam verder kunnen koelen. Koelen op de vacht kan op den duur gaan zorgen voor een broeierige situatie die juist het koelen weer teniet doet. Eventueel ook de poten in een bak met water omdat de hond ook via de voetzolen af kan koelen.

Hier komt direct een waarschuwing voor het voorkomen van oververhitting naar voren.

Zwemmen, spelen met water is enorm leuk met het warme weer en zal de hond zeker ook afkoelen, maar hou er rekening mee dat de natte vacht in de zon juist voor opwarming kan zorgen en het leuke natte spel daardoor een gevaarlijke situatie kan creëren.

Waar verder op te letten met het trainen en activiteit met het warme weer:
  • Is je hond nog stabiel in zijn balans
  • Reageert hij nog direct als altijd op commando’s
  • Hoe staan de ogen van je hond, normaal, of glazig
  • Is het gangwerk nog correct en sterk
  • Laat je hond niet in een af en blijf in de schaduw zonder controle, zoals hierboven te lezen is kan de oververhitting ook ontstaan door opbouw
  • Laat je hond rustig rondlopen in de schaduw om af te koelen en om een rustige ademhaling te krijgen.
  • Bij overleg met de trainer leg de hond kort in de schaduw maar hou wel de controle omdat de oververhitting ook na de inspanning kan ontstaan.
  • Wees niet afhankelijk van anderen voor water voorziening, zorg dat je altijd zelf voldoende (drink) water bij je hebt.
  • Let op mogelijkheden, sloot, verenigingsgebouw, tuinslang, die in de omgeving zijn om indien nodig toch snel af te kunnen koelen.
  • Zorg dat je ten alle tijden een dierenarts kan bereiken, dus dat je weet waar je terecht kan en dat je kan bellen. Helaas zijn niet alle verenigingen hier op voorbereid en je traint / beweegt ook niet altijd met je hond in verenigingsverband.
  • En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk HERKEN DE SYMPTOMEN, oververhitting komt niet altijd direct en niet altijd enkel met extreme hitte.