De loopband, een mooi hulpmiddel voor conditieopbouw, revalidatie indien noodzakelijk en onderhoud van conditie, MAAR zeker geen vervanging van dagelijkse wandelingen waar de hond de omgeving op kan nemen, sociaal contact op kan doen en echt even vrij is.
Natuurlijk wel enkel in geval dat het kan, want een minder sociale hond laat je niet tussen de andere lopen en een hond die aan het revalideren is ook niet omdat dat niet bevorderlijk is voor het herstel.
Het is van groot belang dat de introductie van de loopband voor de hond een positieve ervaring is voor de hond. Om die reden is het van belang te werken met een positieve bekrachtiging en niet met correcties (negatieve bekrachtiging of positieve correctie).
Waarom geen negatieve bekrachtiging of positieve correctie?
Je wil niet dat de hond de loopband op gaat en daar gaat lopen omdat hij het gedrag verbeterd doordat je iets vervelends, al is het maar dwang dat de hond op de loopband blijft, weg laat. Dat is namelijk de negatieve bekrachtiging, door het weglaten van het vervelende gaat het gewenste gedrag van de hond, het lopen op de band, toenemen.
Ja je krijgt uiteindelijk het resultaat dat de hond op de loopband, maar niet omdat hij het leuk vindt, maar omdat het lopen op de loopband zorgt dat iets wat de hond niet prettig vind wegblijft. Uiteindelijk is dat niet de insteek van het lopen op de loopband. De bedoeling is dat de hond de loopband met iets prettigs gaat associëren en er graag gebruik van maakt op de momenten dat het nodig gaat zijn.
Een positieve correctie, iets toevoegen waardoor de hond het ongewenste gedrag, in dit geval het weg willen van de loopband, niet meer laat zien en daardoor op de loopband blijft lopen (en ik denk dat we allemaal wel een beeld hebben bij wat dat zou kunnen zijn, evenals bij de negatieve bekrachtiging) daar gaat natuurlijk het zelfde op als bovenstaande bij de negatieve bekrachtiging, het eindresultaat is misschien wel dat de hond op de loopband blijft lopen, maar de hond zal het niet als een prettige oefening ervaren.
Juist iets wat het wel hoort te zijn, de oefening is het beste zowel voor herstel als voor conditieopbouw als het in een ontspannen mindset ervaren wordt, dan is het resultaat optimaal.
Om die reden werk ik voor het aanleren van de loopband enkel met een positieve bekrachtiging. En ja, ook ik heb hier moeten leren, het woordje nee is makkelijk gezegd, maar zoals mij pas nog verteld werd “wat leert de hond van het woordje “NEE”, laat hem zien wat de bedoeling is dat hij moet doen en beloon dat gedrag”. De hond zal uiteindelijk dat gedrag gaan herhalen om de beloning te verkrijgen en daarmee op eigen initiatief de oefening gaan uitvoeren en er plezier in krijgen en behouden, want ja, dat is wat hem uiteindelijk de beloning oplevert. De beloning bij het werken op de loopband zal dan ook niet volledig weg blijven als het eenmaal aangeleerd is, maar wel uitgesteld worden.
Voor de positieve bekrachtiging zal wel afhankelijk van de hond gebruik worden gemaakt van een beloning. Niet iedere hond is voergericht, maar zeker ook niet iedere hond is spelgericht. Het is hiervoor dan ook van belang dat u bijvoorbeeld een favoriet speeltje van thuis meeneemt zodat de hond zijn ultieme beloning kan krijgen. Mocht de hond wel voergericht zijn is er hier voldoende voerbeloning van goede kwaliteit aanwezig. Voor de trainingen werk ik met de “houdbare” versvlees worsten van diverse fabrikanten.
Niet iedere hond zal zomaar de loopband benaderen en er op gaan staan. Mijn eigen honden zijn gelukkig wel zo vrij dat zij er zonder problemen naartoe lopen en op gaan staan, zelfs als deze loopt, hierdoor heb ik de eerste stappen van gewenning van de loopband in stilstaande positie totdat de hond er vrijwillig en op alle 4 de poten zonder te hangen op gaat staan vlot kunnen doorlopen.
Realiseer u dat het heel goed mogelijk is dat uw hond wel de tijd nodig heeft om de loopband te accepteren en om er voor de eerste maal op te gaan staan.
Is de hond inmiddels volledig vrij om op de loopband te staan dan is de fase bereikt om de loopband ook aan te gaan zetten voor een korte duur en van daaruit op te bouwen.
Zoals in ieder leerproces is dit niet in 1 training realiseerbaar en zit de kracht ook in herhaling. De eerste sessies zullen dan ook kort zijn en veel herhaling bevatten om vertrouwen op te bouwen.
Hier ligt voor mij als begeleider van de hond en eigenaar en de taak om te zien dat deze comfortabel wordt in het gebruik van de loopband en op een juiste en comfortabele wijze de band en zijn lichaam gaat gebruiken. In eerste instantie lopend in een rustig tempo en vandaaruit opbouwend naar een rustig draftempo wat naar gelang de intentie van de training opgebouwd kan worden naar een hoger verzet (stijgend of dalend) of hogere snelheid mogelijk met interval.
Iedere training zal gestart en geëindigd worden met een fatsoenlijke warming-up en cooling-down van ieder een minuut of 5 dit om blessures te voorkomen.
En niet vergeten, langzaam en in kleine positieve stapjes is de enige wijze om de hond te starten met het gebruik van de loopband. Zoals het gezegde al zegt, hardlopers zijn doodlopers, dat geldt hier zeker. Te snel, geeft weerstand en weerstand kan een onjuist gebruik van het lichaam en de spieren geven en daardoor kunnen weer blessures ontstaan, iets wat we juist willen voorkomen, of waar de hond zelfs van aan het herstellen is.